Mètode mare cangur

Avui, coincidint amb el Dia mundial dels prematurs, m’agradaria parlar de l’anomenat mètode cangur o “mètode mare cangur, una tècnica que vaig poder conèixer mentre em formava com a Infermera en una Unitat de Cures Intensives Nounatals, a l’Hospital Infantil Sant Joan de Déu. Em va semblar una tècnica simplement extraordinària i preciosa. Poder oferir aquest “refugi” de contacte pell amb pell a nadons tan inmadurs crec que és la millor manera d’ajudar-los a afrontar el món, fer-los sentir més protegits (com al ventre de la mare) i aporta tants beneficis positius, que creia interessant parlar-ne un dia tan especial com avui.

El mètode cangur, segurament ja coneguda per moltes de vosaltres, és una tècnica creada l’any 1978 pel neonatòleg colombiar Dr Edgar Rey Sanabria de l’Institut Materno Infantil de Bogotà. Aquesta tècnica va sorgir arrel de voler donar solució a les repetides situacions d’infeccions  i mal pronòstics per nens prematurs i/o de baix pes al néixer. Va ser desenvolupat pels recent nascuts abans de temps quan encara no es disponia de les actuals incubadores. Està inspirat en els mamífers marsupials que neixen en prematuritat i continuen el seu desenvolupament fora de l'úter de la mare, en una bossa situada en el ventre de la mare (el marsupio) fins que estan preparats per afrontar el medi. 

Es tracta d’una tècnica que aporta grans beneficis pels recents nascuts, tant en nadons prematurs com nadons nascuts a terme. Consisteix en posar en contacte, pell amb pell a la mare amb el seu nadó. El pare o el cuidador principal també pot participar en aquesta tècnica, i es tracta de romandre amb una postura sentada o semi-sentada, amb el nadó al pit de manera que puguem arropar el nadó el màxim de temps possible, aportant-li diversos beneficis. 

Actualment, hi ha un 10% de naixements de nadons prematurs, és a dir nascuts abans de temps. Un nadó prematur és aquell que neix abans de les 37 setmanes de gestació i un nadó nascut abans de les 32 setmanes, correspon a un prematur extrem. Al tractar-se de nadons nascuts abans de terme, la seva immaduresa els condiciona a haver-se de quedar en unitats de cures intensives neonatals fins estar estables i madurs per poder marxar cap a casa junt a la seva família. 

La tècnica del mètode cangur està demostrant ser molt eficaç en el tractament de nadons prematurs i ja fa temps que s’aplica cada vegada més a les unitats de cures intensives neonatals.  I la participació de les mares i pares en la cura dels seus fills grans prematurs és un eix bàsic d’atenció en nounatologia. A més a més també aporta beneficis per les mares i pares dels nadons. 

Quins beneficis aportar el mètode cangur?

  • Beneficis emocionals pel nadó:

En nadó es troba refugiat i protegit amb el contacte directa pell amb pell amb la mare, aportant-li seguretat, tranquilitat. A més a més, afavoreix un bon vincle amb la mare i pare per afavorir així el seu correcte desenvolupament. 

  • Afavoreix la lactància materna:

El contacte precoç del nadó prop del pit de la mare, afavoreix l’instint del nadó a buscar el mugró per poder-se alimentar, ajudant així establir la lactància materna amb èxit. Això també proporcionarà que el nadó tingui un increment de pes, una millora digestiva i que rebi l’aport dels components immunològics de la llet materna,  necessaris per protegir al recent nascut davant possibles infeccions. 

  • Millora la temperatura i les constants vitals del nadó:

El mètode ajuda a que el nadó obtingui la temperatura corporal de la pell de la mare, millorant la regularització de la seva temperatura corporal, i es redueix el risc d'hipotermia. A més, ajuda a estabilitzar la seva freqüència respiratòria, cardíaca i els nivells d'oxigen i millora la coordinació de la succió-deglució ajudant al guany de pes del recent nascut. 

  • Regula els temps de plor, disminueix l'estrès del nounat i optimitza el seu període de descans.

  • Afavoreix el desenvolupament cognitiu del nadó i l’estimulació multisensorial

  • Disminució dels nivells d'estrès i ansietat de la mare i el pare, a fer front a una situació dolorosa que suposa l’ingrés del teu fill a una unitat de cures intensives neonatals. 

  • Fomenta l’empoderament i la participació dels familiars en l’atenció del prematur, aportant-los confiança en les cures i cuidado del nadó. 

  • Augmenta les possibilitats d’alta precoç del pacient neonatal, per tots els beneficis anteriorment esmentats. 

Tenir un nadó prematur hospitalitzat, és una situació molt dura i molt estressant per la família que ho ha de viure, ja que sentir-se incapaç de cuidar i ajudar  al seu recent nascut, no és gens fàcil de gestionar. Suposa sentiments de culpa, pors, i moltes inseguretats de la vida del teu fill. Però és important deixar-se ajudar i acompanyar del personal sanitari especialitzat i tenir el suport d’altres famílies que es troben o s’han trobat en la mateixa situació, és de gran ajuda.

I sobretot pensa, que la clau d’establir aquest contacte pell a pell amb el teu nadó, li està aportant grans beneficis en el seu desenvolupament i l’ajuda a poder-se sentir segur i confortable ben prop teu, i com a mare/pare també us afavoreix el vincle amb ell@ i el vostre empoderament.

Recorda, no dubtar en demanar ajuda, recolzament i informació sobre tots els dubtes que et puguin sorgir, i pensa que no estàs sola ni esteu sols en aquesta situació.

Avui va per vosaltres, pels petits nadons amb grans ganes de viure i de fer bategar els vostres petits cors, i per les seves famílies en aquests moments tan durs; perquè pugueu seguir abraçant i donant-los el vostre caliu i amor.

* Hem pensat que pot ser de gran ajuda compartir-vos aquesta Guia sobre el Mètode Mare Cangur de la Organització Mundial de la salut (OMS), elaborada per professionals sanitaris encarregats de l’atenció a recent nascuts prematurs i amb baix pes al néixer, en hospitals de referència.