Agitació per amamantament: per què rebutjo al meu fill?

Tot i que no es sol parlar de forma gaire freqüent ni oberta de l’agitació per amamantament, és una realitat que apareix amb més freqüència de la que ens pensem entre les mares que fan lactància materna (LM), causant molt malestar emocional i sentiment d’incompetència com a mare i com a rol de cuidadora dels seus nadons.

“Em sento mala mare, només vull apartar al nen del meu pit, perquè estic molt cansada i  no soporto pensar que toca un altre cop donar pit!!!”

“Quina classe de mare es nega a alimentar al seu fill? No sóc bona mare si em passa això!”

“ A cap amiga meva li passa això, dec estar malament del cap o potser és que sóc dolenta! Em sento fatal!”

És natural que et sentis així si pateixes aquest rebuig en algun moment de la lactància, i has de saber que ni ets mala mare i estàs cuidant malament al teu fill: el que et passa té un nom i al contrari del que creus li passa a més dones, al igual que tu.

Què és? L’agitació per amamantament es manifesta mitjançant un rebuig de la mare cap al seu o seus bebés en relació amb l’acte d’amamantar, a través de signes com alteració durant la presa de pit o just en el moment de pensar en que toca la següent presa, necessitat d’apartar a la criatura del pit, esgotament emocional relacionat amb la propia lactància i en altres casos més severs rebuig a la criança o sensació de sobrepassament i esgotament emocional en relació amb qualsevol acte relacionat amb la cura del nen i la criança pròpia.

Quan es produeix? es pot produir en certes etapes o moments puntuals de la LM, apareixent en cada toma del pit o en moments aïllats concrets, perdurant més en el temps durant una etapa en concret o bé en etapes més intermitents durant el període de lactància. 

Perquè es produeix? No se sap exactament el motiu del seu origen, però sí que s’ha vist que es produeix amb més freqüència entre les mares embarassades que segueixen donant pit, les mares amb nens d'entre 1 i 2 anys i les que donen el pit a més d’una criatura a la vegada;  per diversos motius com  canvis hormonals, canvis relacionats amb el propi cicle menstrual o l’ esgotament físic i mental de la pròpia mare. 

En qualsevol cas has de saber que és una situació que pot solucionar-se i que no t’has de sentir malament per patir-la: ETS UNA MARE MERAVELLOSA I CUIDES MOLT BÉ ALS TEU/S FILL/S.