Alimentació durant la lactància materna

Durant la lactància materna, varien les necessitats nutricionals de la dona, igual que passa durant l’embaràs, i és per aquest motiu que durant aquest període s'han de tenir en compte algunes consideracions relacionades amb l'alimentació.

La llet materna és la millor opció alimentària per als nadons, ja que la composició nutricional d'aquesta llet és l'òptima per a cobrir les necessitats de l'infant. A més, conté immunoglobulines que ofereixen a el nadó un sistema de protecció enfront d'infeccions gastrointestinals i té una millor digestibilitat. Es recomana mantenir la lactància materna a l'almenys durant els 6 primers mesos de vida, ja que promou una millor salut tant pel nadó com per la mare. 

És per això que organismes com la OMS, AEP i UNICEF, recomanen iniciar la lactància la primera hora següent del naixement, i mantenir-la de manera exclusiva durant els primers 6 mesos de vida del nadó i la continuació fins als dos anys d’edat o més, incorporant aliments complementaris a partir dels sis mesos d’edat. 

Com s’ha d’alimentar la mare durant la lactància?

Durant la lactància els requeriments calòrics augmenten més que durant l'embaràs. La producció de llet materna genera una despesa energètica d’aproximadament 700 kcal per litre de llet. Durant la gestació es creen unes reserves de greix per poder fer front a aquesta despesa energètica extra que suposarà la lactància.

Aproximadament, la dona necessita unes 500 kcal més a el dia, durant la lactància i es recomana que siguin aportades en forma de proteïnes. També augmenten els requeriments de moltes vitamines (B1, B6, B12, C, A ...) i minerals (com calci, fòsfor, iode o seleni). Les necessitats hídriques augmenten a 2,5-3 litres a el dia, és per això que també sol augmentar la sensació de sed. 

En general per cobrir aquestes necessitats, es recomana seguir una alimentació saludable, variada i equilibrada, prestant atenció en el consum d'aliments com els lactis semidesnatats o sencers, carn, peix, fruita i verdura, llegums, cereals integrals i fruits secs. 

L'alimentació de la mare no influeix en la composició en macronutrients de la llet, és a dir, tot i que es menji malament, la llet seguirà tenint una composició adequada en proteïnes, lípids i carbohidrats. No obstant, l'alimentació de la mare sí que és important ja que pot influir en la composició d'algunes vitamines, minerals i àcids grassos. En casos de desnutrició de la mare es pot veure disminuida la producció de llet i conseqüentment afectar a la nutrició del lactant.

No es recomana que la mare segueixi una dieta hipocalòrica durant la lactància, a més en moltes ocasions, es torna a el pes d'abans de l'embaràs durant els primers mesos de lactància, a causa de l'augment de requeriments energètics. 

Beneficis de la lactància materna (segons la AEPED):

La lactància materna promou una millor salut tant per a les mares com per als nens. L'augment de la lactància materna a nivells gairebé universals podria salvar més de 800 000 vides a l'any, la majoria d'elles de menors de 6 mesos.

Beneficis per a la mare:

  • Prevé les hemorràgies postpart, ja que la succió del nadó facilita que l'úter recuperi la seva mida inicial i disminueix la possibilitat d'anèmia.  

  • Afavoreix la recuperació del pes post-embaràs.  

  • Produeix benestar emocional i proporciona una oportunitat única de vincle afectiu mare-fill.  

  • La lactància materna disminueix el risc que les mares pateixin càncer de mama i ovari, Diabetis de tipus 2 i malalties cardíaques. S'estima que l'augment de la lactància materna podria evitar 20.000 morts maternes a l'any per càncer de mama.

  • Millora el contingut en calci dels ossos en arribar a la menopausia. 


Beneficis per al nadó:

  • La lactància materna protegeix contra les malalties infeccioses durant tota la infància i la infantesa. A més, ha demostrat que proporciona beneficis a el nadó no només immediats sinó per a tota la vida.

  • L'alletament proporciona contacte físic als nadons el que els ajuda a sentir- més segurs, càlids i consolats.  

  • Els nens alletats tenen un millor desenvolupament dental amb menys problemes de ortodòncia i càries.  

  • Potencia el desenvolupament intel·lectual gràcies al fet que la llet materna té components específics que són fonamentals per al desenvolupament del cervell.  

  • La llet materna es digereix millor i té efectes positius a llarg termini sobre la salut del nen disminuint el risc que pateixi al·lèrgies, malalties metabòliques i algun tipus de càncers.

  •  La llet humana és l'aliment d'elecció per a tots els infants.

  • Protegeix davant el Síndrome de mort sobtada del lactant. 

No dubtis en posar-te en mans de professionals especialitzades que et puguin assessorar durant aquest procés tan especial. El nostre equip et pot acompanyar durant la lactància, per a millorar el teu estat de salut, establir una bona lactància i assegurar una bona recuperació postpart.