La salut de la microbiota intestinal del nadó i la mare

Amb aquesta publicació ens agradaria donar a conèixer la salut del nostre sistema digestiu i de la microbiota a l'entorn matern -infantil i conèixer com poder assegurar una microbiota saludable dels nostres nadons.

Quan parlem del terme microbiota intestinal fa referència a l'ecosistema microbià que colonitza el nostre tracte gastrointestinal.

És important conèixer que aquests bacteris intestinals tenen un paper essencial en el desenvolupament i l'equilibri del nostre sistema immunitari.

L'ecosistema microbià de l'intestí inclou per una banda espècies natives que colonitzen permanentment el tracte gastrointestinal i que s'adquireixen en néixer i durant el primer any de vida. I per altra banda, una sèrie variable de microorganismes vius que transiten temporalment pel tub digestiu. Aquestes darreres s'ingereixen contínuament a través d'aliments, begudes, etc.

És per això que l'alimentació del nadó és una oportunitat per protegir i programar la salut futura de l'adult, prevenir malalties i generar una microbiota (flora intestinal) adequada. La salut de la nostra microbiota estarà influenciada pel tipus de part, la lactància materna o no, el tipus d'alimentació complementària i fibra de la dieta, el consum de probiòtics i fàrmacs al llarg de la nostra vida, etc.



Coneixes la diferència entre probiòtics i prebiòtics?

Els probiòtics són els microorganismes vius que romanen al nostre intestí per generar un efecte positiu per a la nostra salut.

El prebiòtic és l'aliment per als nostres microorganismes.


Quins aliments perjudiquen la salut de la nostra microbiota?

  • Aliments ultraprocessats

  • Sucres

  • Alcohol i altres tòxics

  • Greixos transformats i oxidats

  • Additius com: sacarina, sucralosa, aspartam, emulsionants com E466,E433

És important evitar aquests aliments sobretot els primers anys de la vida dels nostres nadons i assegurar una alimentació saludable i equilibrada rica en aliments reals.

Hi ha a més aliments més concrets que poden ajudar a la salut de la nostra microbiota, que podem anomenar com a alimentació prebiòtica. És important assegurar aquests aliments saludables sobretot a la introducció de l'alimentació complementària, per enriquir la macrobiota del nostre nadó i la diversitat bacteriana per assegurar una bona salut.

Aliments que afavoreixen la salut de la nostra microbiota:

  • Aliments rics en fibra present de forma natural com:

Fruites, verdures, llegums, cereals integrals, llavors, fruits secs (introduir triturats els primers anys de vida)

Tipus de fibres recomanables per a la nostra microbiota:

  • Pectines: és una fibra que és present sobretot a la poma i pastanagues cuites, al kiwi, raïm, aranja, plàtan, llimona i taronja.

Aquestes fibres tenen un alt grau de fermentabilitat i generen gran diversitat microbiana.

Pot ser una bona opció cuinar-los per exemple compota natural casolana (sense sucres afegits), palets de pastanagues cuites, plàtan aixafat amb taronja, entre d'altres exemples.

  • Midó resistent: present sobretot en tubercles, llegums i cereals quan els cuinem i deixem refredar a la nevera. En consumir-ho ho podem reescalfar una mica.

Per exemple: patates, moniatos, llegums, quinoa…

  • Fructans: és un altre tipus de fibra que es troben als espàrrecs, carxofes, porros i cebes.

  • Mucílags: els trobem a les llavors sobretot de lli i chia.

És important posar les llavors en aigua freda i deixar bullir 10 minuts i després les deixem reposar i colar. Així extraiem els mucílags. Pot ser útil en casos de restrenyiment als nens o adults.

  • Betaglucans: és un altre tipus de fibra que trobem principalment a la civada integral. Es poden elaborar diverses receptes amb els flocs de civada com el porridge o tortitas que als nens els sol agradar.

  • Galactooligosacarids: són presents als llegums.

Els llegums els podem presentar als nostres nens de moltes maneres, com en hummus, amb verdures, hamburguesa o falafels, etc.

  • Polifenols: es tracta d'unes substàncies antioxidants molt bones per a la nostra macrobiòtica. Els podem trobar al cacau pur (sense sucres afegits) o xocolata mínima 85% de cacau.

També són presents en els fruits vermells com les móres, els nabius i els gerds.

Es poden elaborar moltes receptes acolorides i divertides amb aquests aliments, per als més menuts.

Podem afegir una mica de cacau pur al porridge de civada per exemple, fer unes riques galetes casolanes amb cacau, fruits vermells i qualsevol cereal integral (sense sucres afegits), o també en pa de pessic, o simplement un bon iogurt natural amb fruits vermells sol agradar molt.

Finalment també es pot trobar polifenols a les espècies com: gingebre, cúrcuma, orenga, comí. Afegir-les als plats ajudarà a afavorir la microbiota ia més donem sabor diferent als nostres plats i els fem més apetitosos.

Aliments fermentats que afavoreixen la salut intestinal:

  • Aliments amb fermentació espontània:

Els confitats tradicionals, el xucrut o la col fermentada, vinagre de poma no pasteuritzat són alguns exemples d'aliments que ens aporten aquesta fermentació que afavoreix la salut de la nostra salut intestinal.

El iogurt natural, el Kèfir d'aigua o de llet de bona qualitat pasteuritzats i millor de cabra o ovella perquè es tolera millor, també són aliments que podem introduir. Es recomana introduir els iogurts a partir dels 10 mesos i 12 mesos en cas de llet, segons tolerància.

És important evitar que portin sucres afegits, iogurts de fruites i evitar postres lactis poc saludables com natilles, flams, etc. Hi ha molt màrqueting comercial destinat als més petits amb aliments insans, com el meu primer iogurt, Petit Suisse, que són rics en sucres afegits.

Aliments rics en greixos saludables:

Els trobem en fruits secs* (torrats sense fregir i sense sal), oli d'oliva verge extra, alvocat, peix blau (important que sigui de mida petita). Són aliments molt saludables, que es recomana incloure perquè millora i augmenta la composició de la microbiota.

* Recordeu que els fruits secs no s'han d'oferir sencers fins a mínim els 3 anys d'edat per risc d'ennuegament. Es poden triturar o oferir en crema per exemple.

Recordeu que els hàbits de vida més enllà de l'alimentació també és imprescindible per afavorir una salut intestinal.

Evitar l'estrès, afavorir el descans del nadó i la mare i assegurar un ritme circadià.

També reintroduir després del postpart de la mare, l'activitat física com més aviat millor.

Els probiòtics poden ajudar, però assegurar un bon estil de vida és imprescindible per millorar i assegurar la salut del nadó i de tota la família i garantir una microbiota sana i de qualitat per a tota la vida.