Nutrir la fertilitat

 

Potser avui et sents identificada  al parlar d’infertilitat. Són ja més de 70 milions de parelles que actualment tenen problemes de fertilitat (un 15% de les parelles en edat reproductiva al món)  i sovint es troben que no saben a qui demanar ajuda per fer front al problema, i alhora solen sorgir molts dubtes i pors. 

És important que coneguis que la infertilitat és multifactorial, hi ha moltes causes però una de les principals es deu a tenir uns mals hàbits alimentaris i de salut. 

La infertilitat o esterilitat és una malaltia del sistema reproductiu, caracteritzada per la no consecució d’un embaràs clínic després de 12 mesos o més, de relacions sexuals habituals sense la utilització de mètodes anticonceptius. Es coneix que el 40%  dels casos d’infertilitat es deuen a problemes de causa masculina, un altre 40% a problemes de causa femenina i el 20% restant a causes mixtes o idiopàtiques.

Ens agradaria parlar-te d’aquests factors que poden causar infertilitat i facilitar-te unes recomanacions a tenir en compte si el que vols és poder-te quedar embarassada.

  • Tenir un pes corporal adequat mitjançant una correcta alimentació: Per concebre, és important portar a terme un estil de vida saludable i això també inclou una correcta alimentació, tant per tenir un pes saludable com per tenir un bon equilibri hormonal. 

 Tenir un un pes per sota o per sobre del que es considera saludable, pot afectar a la fertilitat tan       masculina com femenina i pot tenir repercussions en el sistema hormonal i reproductor. Seria desitjable que les parelles que tinguin excés de pes realitzin una reducció lenta i progressiva fins a aconseguir un pes normal, ja que això contribuirà a restaurar l'equilibri hormonal afavorint l'ovulació i a millorar la quantitat i la qualitat de l'esperma.

  • Evita l'estrès: és un dels factors més negatius que pot impactar i generar canvis en el sistema hormonal provocant problemes en l’ovulació. 

  • Evita el tabac: és un dels agents externs que més repercuteix a la salut reproductiva. 

  • Evita l’alcohol: el consum d’aquest tòxic es relaciona amb problemes ovulatoris en la dona, que pot alterar el cicle hormonal. En els homes, està relacionat amb una disminució en la producció de testosterona i espermatozoides madurs. 

  • Realitza activitat física moderada: ajuda a mantenir un pes saludable, així com a millorar la circulació sanguínia i mantenir uns nivells estables de glucosa en sang. A més, ajuda a disminuir l’estrès ja que  regular les endorfines (hormones de felicitat i del benestar).

  • Evita disruptors endocrins (EDC): són molècules químiques que interfereixen en el funcionament hormonal i poden alterar el sistema reproductor. Els més coneguts són alguns plàstics, pesticides i metalls pesants presents a envasos i carmanyoles, ampolles de plàstic, alguns cosmètics i estris de cuina, aliments o en l’ambient. Es recomana reduir el consum d’aigua embotellada en plàstics, comprar carmanyoles amb el segell “BPA-Free”, netejar bé els vegetals crus o pelar, abans de consumir. 

  • Per l'alt contingut en metalls pesants: es recomana moderar el consum de peixos blaus grans com: peix espasa, verat de grans dimensions, besuc, emperador, tauró, tonyina vermella i lluç de riu, així com caps de gambes i crustacis. Preferir el consum de peix blau de petit tamany com sardines, seitons...

  • Evita el consum d’ultraprocessats i brioixeria; rics en sucres, farines refinades, greixos vegetals i hidrogenats. 

Una alimentació de qualitat i suficient i un estil de vida saludable exerceix una influènca molt important sobre la fertilitat (Organització Mundial de la Salut, OMS). Tenir uns hàbits correctes és un paper clau tant per part de la dona com de l’home, per poder millorar les possibilitats de concebre.

Cal tenir en compte doncs, que per la prevenció i el tractament d’alteracions en la fertilitat s’ha de contemplar l’abordatge psicològic i nutricional en la parella (tant per l’home com per la dona), donada la seva importància en la reproducció.  La Dietista-Nutricionista pot ajudar-vos, per exemple, a millorar la vostra alimentació, assegurant un aport de nutrients idoni i assessorar-vos per aconseguir un pes adequat. Paral.lelament, la psicòloga pot ajudar i acompanyar-vos en la reducció de l'estrès i processos d'ansietat, que poden comportar la dificultat en concebre o simplement oferir-vos un espai d’escolta i resolució de temors i dubtes personals.

Si esteu procès de cerca d’un fill o teniu dificultats en poder concebre, no dubteu en posar-vos en mans de professionals especialitzats que us puguin assessorar i acompanyar durant aquest procés. 

Podràs trobar més informació sobre els nostres serveis a: