Què menjar per augmentar la fertilitat femenina (part 2)

Per tenir una bona fertilitat i poder tenir fills és és important explorar quina alimentació i estil de vida teniu els dos membres de la parella i valorar els factors que poden influir en la fertilitat. 

Avui et compartim unes recomanacions per la millora de la fertilitat femenina: 

  • Augmentar la ingesta d’aliments rics en Àcid fòlic (B9): Les vitamines del grup B són necessàries per a la divisió cel·lular i evitar possibles problemes del tub neural del nadó: fruits secs, llegums, verdures de fulla verda

  • Antioxidants: Els radicals lliures produïts per l'estrès oxidatiu del cos poden afectar considerablement la fertilitat femenina. Les vitamines A, C i E (sobretot presents en les fruites, verdures i greixos saludables) ajuden a disminuir aquest procés d'oxidació més de que són necessàries per al desenvolupament de la placenta.

  • Augmentar la ingesta d’aliments rics en Ferro: carnes, vísceres, mol·luscs, llegums…

Durant l'embaràs, les necessitats de ferro augmenten progressivament causa de l'augment del volum sanguini produït durant l'embaràs. És important que la dona que vulgui quedar-se embarassada presenti unes concentracions de ferro suficients abans i durant l'embaràs. 

  • Vitamina D: uns bons nivells de vitamina D estan relacionats amb una millora probabilitat d’embaràs i per contra, en estudis recents s’ha observat que dones amb un estat deficient d’aquesta vitamina presenten una disminució de les taxes d’implantació de l’embrió. Per evitar un dèficit de vitamina D és recomanable prendre el sol uns 20 minuts diaris perquè ens toqui el sol el cara, mans i coll. Ha de ser sense protecció solar i evitant les hores de més exposició. Fonts de vitamina D: bolets, làctics sencers, fetge de bacallà, peixos blaus… 

  • Augmentar la ingesta d’aliments rics en d’aliments rics en zinc: mariscs, mol·luscs, visceres, fruits secs

  • Augmentar la ingesta d’aliments rics en d’aliments rics en Magnesi: llegums, formatges, cacau o xocolata >85%, fruits secs i cremes de fruits secs…

  • Augmentar la ingesta d’aliments rics en Omega 3: peixos blaus petits, nous, llavors de lli, chia, cànyam (triturades o hidratades).

  • Disminuir o evitar la ingesta d’aliments ultraprocessats, farines refinades, sucres afegits i greixos insans.

  • Disminuir el greix corporal i visceral en cas que hi hagi en excés.

  • Mantenir un pes saludable.

  • Mantenir-se activa, evitant el sobreentrenament en excés ni portar un estil de vida sedentari

  • Fomentar les fonts d’autocura, i activitats de benestar personal (el ioga i la meditació poden ser de gran ajuda).

  • Evitar el estrés

  • Afavorir el descans nocturn i una bona qualitat del son.

Cal que tinguis present que aquestes recomanacions són generals, cada situació i cada dona és diferent i en cas que hi hagi alguna situació específica com Síndrome d’Ovaris Poliquistics (SOP), amenorrea hipotalàmica, endometriosis, hauran de ser abordats de manera especial i personalitzada. 

Una alimentació de qualitat i suficient i un estil de vida saludable exerceix una influènca molt important sobre la fertilitat (Organització Mundial de la Salut, OMS). Tenir uns hàbits correctes és un paper clau tant per part de la dona com de l’home, per poder millorar les possibilitats de concebre.


Per la prevenció i el tractament d’alteracions en la fertilitat s’ha de contemplar l’abordatge psicològic i nutricional, donada la seva importància en la reproducció.  La Dietista-nutricionista pot ajudar-te, per exemple, a millorar la vostra alimentació, assegurant un aport de nutrients idoni i assessorar-vos per aconseguir un pes adequat. La psicòloga pot ajudar i acompanyar-vos en la reducció de l'estrès i processos d'ansietat, que poden comportar la dificultat en concebre o simplement oferir-vos un espai d’escolta i resolució de temors i dubtes personals.


Si tens problemes en poder-te quedar embarassada o estàs en procés de cerca d’un fill, pots posar-te en mans del nostre equip especialitzat que et pot assessorar i acompanyar durant aquest procés.