Què és el mètode Baby Led Weaning?

A partir dels 6 mesos del nadó s’inicia l’alimentació complementària (AC), que tal com diu el seu nom, no substitueix a la lactància sinó la complementarà. Es tracta de tots els aliments diferents a la llet materna o artificial que es comença a incloure al nadó a partir dels 6 mesos de vida. 

Com a Dietistes-nutricionistes especialitzades en alimentació pediàtrica, ens trobem molt sovint a la consulta amb famílies que els sorgeixin molts dubtes i pors sobre com iniciar la introducció dels aliments al nadó a partir dels 6 mesos d’edat. Però concretament avui ens agradaria parlar del mètode Baby-Led weaning (BLW) dins del context de l’alimentació complementària. 

El mètode Baby-Led weaning (BLW) es defineix com l'alimentació dirigida o autoregulada pel nadó a partir dels 6 mesos, o també anomenada alimentació complementària dirigida pel nadó. Consisteix a deixar el nadó que s'alimenti de manera autònoma des que comença la incorporació dels aliments sencers, en lloc de triturats, a la mida, consistència i la forma adequades perquè el nadó pugui agafar amb les mans i se'ls emporti a la boca en funció de la gana, regulant ell mateix el que vol menjar i al seu ritme.

És molt important estar ben informades abans d'iniciar l'alimentació amb aquest mètode, assegurar-vos que el nadó està ben preparat per iniciar-se amb el BLW i conèixer les normes bàsiques de seguretat. És per això, que és molt recomanable assessorar-se amb una professional Dietista-nutricionista especialitzada que pugui resoldre tots els nostres dubte. 

Es tracta d’un procés alimentari d’aprenentatge del nadó amb l’objectiu de complementar, ja que fins als 12 mesos d’edat, la llet materna o de fórmula és l’aliment principal del lactant. 

 


Com puc saber que el nadó està preparat per iniciar l’alimentació BLW?

  • A partir dels 6 mesos d’edat: tant l'OMS com l'AEP (Acadèmia Espanyola de Pediatria) i l'APP (Acadèmia Americana de Pediatria) recomanen mantenir lactància materna exclusiva fins als sis mesos (i en el cas de prendre fórmula artificial o lactància mixta, tampoc cal introduir altres aliments abans). A partir d'aquest moment, la llet ja no serà suficient per aportar tots els nutrients necessaris i és quan cal iniciar l'alimentació complementària.

  • És capaç de mantenir-se assegut sol. És a dir que s'asseu a la trona o a sobre d'un adult sense caure cap als costats o cap endavant.

  • Ha perdut el reflex d´extrusió. Aquest acte reflex permet als lactants «protegir-se» davant d'aliments sòlids, diferents de la llet, que encara no estan preparats per assimilar. Empenyen amb la llengua la cullera o l'aliment que intentem introduir-los diferents al pit de la mare o la tetina. Aquest reflex desapareix cap als 6 mesos.

  • És capaç de subjectar els aliments de manera autònoma amb les mans i de portar-los a la boca.

  • Mostra interès pel menjar.

No existeix un ordre concret en la incorporació de cada aliment. És molt important incloure poc a poc els aliments, sense forçar i oferir en petites quantitats, incloure des del principi aliments rics en ferro i conèixer de quina manera incloure els aliments potencialment al·lèrgenics. 

Com pots seguir el mètode BLW de manera segura:

  • El nadó ha d'estar sempre supervisat i l'hem d'acompanyar durant tot el procés. No s’ha de quedar mai sol mentres estigui menjant. 

  • Ha d'estar ben assegut en una trona, ben dret, no inclinat cap enrere.

  • Assegurar-nos que els aliments a oferir estiguin prou tous perquè els pugui aixafar amb el paladar i la llengua.

  • Oferir els aliments a trossos grans. És recomanable que siguin de la mida del puny del nadó o més llargs que la mà.

  • El bebè és qui agafa l'aliment i se'l porta a la boca, no hem d'introduir res a la boca del petit i mai forçar.

  • No s'ha d'oferir aliments amb alt risc d'ennuegament, per això és important informar-nos prèviament de quins aliments sí que es podran oferir i quins no. Evitar aliments petits i molt durs com fruits secs sencers, raïms, o pastanaga crua a rodanxes, poma crua, salsitxes…

  • Introduïu només un aliment nou per dinar (eviteu al sopar) i espereu 1-3 dies (segons l'aliment) abans d'introduir un aliment nou, per poder identificar l'aliment culpable en cas d'algun signe o símptoma d'al·lèrgia.

És normal que causi preocupació a les famílies la possibilitat que puguin ennuegar-se, per això insistim tant en la importància de conèixer bé quins aliments sí que es poden oferir i quins evitar i no deixar mai sol el nadó.

És molt important també saber diferenciar què és el reflex d'arcada d'un ennuegament. Ja que l'arcada forma part del procés d'aprenentatge en iniciar l'AC, i és el gest que fa el nadó per expulsar de la cavitat bucal un tros o una porció d'aliment que no és capaç de gestionar.

És molt recomanable que les mares i pares tinguin coneixements bàsics de primers auxilis fent algun curs, per disposar d'eines i saber actuar en cas d'ennuegament, ja que pot passar tant amb un aliment com amb un objecte petit de casa.

És important recordar que cada nadó és diferent i té el seu ritme de desenvolupament i aprenentatge, i sempre s'ha de respectar les senyals de gana i sacietat. El nadó decideix si vol menjar i quina quantitat voldrà menjar, i si te gana o no, és important respectar-ho i mai forçar. 

T’ha semblat interessant aquest post? T’agradaria conèixer més sobre aquest mètode i poder realitzant algún taller presencial o online?  

Si necessites més informació o desitges rebre assessorament personalitzat per part d’una Dietista-nutricionista especialitzada en pediatria, per començar amb el mètode Baby-Led Weaning o alimentació complementària amb el teu nadó, o vols resoldre sobre dubtes, et podem ajudar i acompanyar en totes les etapes de la infància.